Do Poľska po lepších cestách

29.04.2013 Bratislava

Bratislava 29. apríla (OTS) - Intenzívny rozvoj dopravnej infraštruktúry vďaka Operačnému programu doprava 2007 – 2013 pocítia aj obyvatelia severu Slovenska.

Onedlho budú môcť vodiči využívať kvalitné dopravné spojenie s Poľskom. Výstavba diaľničného ťahu Žilina – Čadca – Żywiec –Bielsko Biała bude napredovať rýchlejšie vďaka lepšej spolupráci Slovenska a Poľska. Pomôcť tomu má deklarácia o vzájomnej spolupráci pri výstavbe tohto diaľničného ťahu, ktorú podpísali minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek s poľským ministrom dopravy Slawomirom Nowakom.

„Vďaka lepšej cezhraničnej spolupráci pri príprave a výstavbe diaľnice D3 a jej pokračovania v Poľsku sa nám podarí zlepšiť život ľudí v celom regióne,“ povedal Ján Počiatek. Počas spoločného rokovania ministrov prítomní potvrdili, že diaľničný ťah Žilina – Čadca – Żywiec – Bielsko Biała bude jednou z priorít pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

„Kritický úsek Svrčinovec - Skalité, kde súčasná cesta nie je uspôsobená na kamióny, by sa mal začať stavať už v tomto roku," dodal Ján Počiatek. Výstavba momentálne prebieha aj na poľskej strane. Spojenie s rýchlostnou cestou S69 by malo byť hotové do konca tohto roka. Úsek Żywiec – Zwardoň, ktorý je financovaný z eurofondov, bude hotový už koncom tohto roku. Pre obe krajiny je vzhľadom na terénne podmienky najvhodnejším prepojením Poľska a východu Slovenska severo-južný ťah R4. „Pokiaľ bude zabezpečené financovanie, vieme toto spojenie dokončiť do roku 2020," povedal Ján Počiatek
 

Vyberte región